Zdravie
Ako najrýchlejšie vyzdravieť
Aj ja som bol chorý a viem čo sú to za problémy s chorobou .Tu vám uvediem zopár rád ktoré vám dúfajme pomôžu .
- Teplá sprcha - Tá je jedna z vecí ktorá vas hodí do pohody snažte sa zvyšovať teplotu aby vam to zohrialo svaly
- Včelí propolis - Super to vec v domácnosti to vydrží roky a ak to nevyužijete vy tak určite deti alebo rodičia na bolesť hrdla veľmi dobré.
- Feniklový čaj - Ten veľmi rýchlo uvoľnuje hrdlo a priedušky a pomáha vykašlavaniu hlienov
- Citrón- Hovorte tomu ako chcete ale šťava z citrónu vie veľmi rýchlo dať hore na nohy.
- Čaj z vŕbovej kôry - Ten by sa dal zohnať asi len v čajovni ale je dobrý na vedľajšie príznaky ako bolesti hlavy nôh ...
- Čili paprička - Skúste si jednu nasekať na drobno nadýchať sa jej výparov to vam pustí sople.A potom ju zjesť a zapiť čajom síce šťiplavé ale množstvo vitamínu d a c pomôže prekonať chrípku.
- Svalová aktivita- Ak máte horúčku na tento bod zabudnite ale inak je dobré predychanie a spotenie sa len dobré!Hlavne nezabúdajte byť v teple za nič na svete necvičte pri otvorenom okne alebo v zime.
- Spotenie sa - Naobliekajte na seba všetko čo máte v šatníku dajte si na vašu perinu ešte inú čo nájdete a pod duchnu deku je to síce podfuk ale tak to sa spotíte rýchlejšie a tak aj vyzdraviete skôr.PS:nezabúdajte na pitný režim aby ste po "saune" neboli dehydrovaný.
O vlasoch v skratke
Vlas je mŕtve zrohovatené tkanivo, uložené v koži vo vlasovom vačku - folikule. Jeho základnou zložkou je keratín - proteín, ktorý umožňuje jeho pevnosť, pohyb, krásu a lesk. Preto je proteín, obsiahnutý v našej strave, tak veľmi dôležitý nielen pre vlasy, ale aj zdravú pleť.
Vlas je zložený z troch vrstiev:
- kutikula - vrstva, ktorú vidíme, chráni pred vonkajšími vplyvmi prostedia, šupinatého vzhľadu-čím je ich viac vidno, tým je vlas pevnejší, zabraňuje nadmernému vstrebávaniu vlhkosti)
- kortex - stredná najhrubšia vrstva, umožňuje pevnosť a pružnosť vlasu, obsahuje proteíny a vodu, spôsobuje pigmentáciu vlasu
- medula - prispieva k lesku
Silný, pevný vlas je zložený zo všetkých troch vrstiev. Ak je tenký a krehký, je zložený len s kutikulových a kortexových buniek. Priemerne sa uvádza, že vlas narastie asi o 1 mm za 3 dni a asi 10-20 cm za 1 rok, pričom v lete rastú vlasy rýchlejšie. Životnosť vlasu je 2-5 rokov, za deň nám priemerne vypadne 80-100 vlasov. Starnutím sa životnosť a rast vlasov skracuje.
Pre krajšie a zdravšie vlasy
Výživa, diéty, spánok, klíma, emócie, hormonálne zmeny, vonkajšie prostredie, kozmetické prípravky, zdravotný stav alebo fyzická aktivita... to všetko má vplyv na kvalitu našich vlasov.
K zlepšeniu ich rastu a pevnosti môže pomôcť obohatiť jedálny lístok o čerstvé ovocie (napríklad čučoriedky, maliny, jablká, hrušky, banány), orechy (napríklad madle, vlašské orechy, kešu, para orechy), čerstvú zeleninu (hrášok, paprika, avokádo, tekvica...), celozrnné výrobky a ryby.
Do veľkej miery však našu pokrývku hlavy okrem stravy ovplyvňuje aj kozmetika, ktorú používame. Aj pri bežnej starostlivosti a stylingu dochádza k zmenám vo vlasovej štruktúre a zmene správania sa vlasovej pokožky. Nesprávny výber vlasovej kozmetiky môže spôsobiť nadmerné premastenie, lupiny, suchosť, lámavosť alebo rozštiepenosť vlasov a zmeny ich pigmentácie alebo precitlivelosť vlasovej pokožky.
Citlivá pokožka vs. zničené vlasy
Najmä tí citlivejší z nás môžu mať problém nájsť vhodné prípravky, ktoré nenarúšajú stavbu vlasovej štruktúry a pH vlasovej pokožky. Vlasy a pokožka síce majú rozdielny charakter, ale zároveň sú vzájomne zložito prepojené. Ak máte chvíľku, skúste si dopriať prírodnú starostlivosť, ktorú si sami namiešate.
-
Kúra proti lupinám a pre mastné vlasy
125ml jablčného octu - jablká obsahujú kyselinu jablčnú, ktorá ma exfoliačné (pílingové) a zvláčňujúce účinky pre vlasovú pokožku. Jablčný ocot ostraňuje odumreté bunky a hydratuje pokožku hlavy.
Ocot prstami vmasírujeme do vlasovej pokožky vždy po umytí šampónom. Opakujeme aplikáciu po dobu 1 týždňa alebo keď sa opäť prejavia príznaky. Jablčný ocot vlasom navráti pevnosť, lesk a rovnováhu ph. -
Zábal pre suché, lámavé vlasy
1 malý dozretý banán
1 PL kvalitného medu
1 ČL jojobového oleja
Banány rozmačkajte v miske vidličkou, pridajte med a olej. Dôkladne zmiešajte na pastu. Aplikujeme na vlasy umyté šampónom.
Zmes nanášame prstami a dôkladne vmasírujeme do vlasov a na vlasovú pokožku. Vlasy následne prekryjeme igelitovým vrecúškom - zvýši sa tak teplota a účinok sa znásobí. Necháme pôsobiť 20 – 45 minút. Potom zmes dôkladne vypláchneme. Vhodné aplikovať 1-2 krát do týždňa.
Banány majú vysoký obsah vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Vďaka nim dosiahnete, aby vaše vlasy dostali potrebnú hydratáciu a pevnosť.
-
Voda pre zväčšenie objemu vlasov
3-5 PL sušenej žihľavy dvojdomej
250 ml destilovanej lekárenskej vody
3 kvapky levanduľa éterický olej (nemusí byť)
Do hrnca vložíme byliny, zalejeme vodou a privedieme k varu. Prikryté na miernom ohni, varíme asi 30 minút. Po odstavení necháme vychladnúť a scedíme. Používame po umytí vlasov so šampónom, nezmývame.
Môžeme ju tiež aplikovať na vlasy ako vlasovú vodu alebo pomocou rozprašovača a vmasírovať.
Žihľavová kúra dodá vašim vlasom objem a silu.
-
Kondicionér pre všetky typy vlasov
250 ml destilovanej lekárenskej vody
1 PL sušeného harmančeka
1 PL sušeného nechtíka
½ PL sušený rozmarín
1 ČL sušená šalvia
Bylinky vložíme do ohňovzdornej nádoby a prelejeme vriacou vodou. Nechajte lúhovať pri izbovej teplote až do vychladnutia. Bylinnú vodu scedíme do čistej nádoby s rozprašovačom, dôkladne pretrepeme a nastriekame na umyté a uterákom vysušené vlasy. Zmes uchovávame v chlade po dobu 5 dní. Keďže neobsahuje konzervačné látky, podlieha skaze.
Pre zvýšenie výživného účinku môžeme do výluhovanej bylinnej vody pridať 1ČL práškového vitamínu C (ascorbic acid) - ochráni vaše vlasy pred voľnými radikálmi z prostredia a dodá im potrebnú pevnosť, pružnosť a odolnosť.
Táto zmes dodá vlasom hodvábny lesk a poddajnosť v tvarovaní účesu.
Vhodná strava - zdravé zuby
Kto si chce zachovať zdravé zuby, mal by jesť veľa orechov, obilných klíčkov, sardiniek a listovej zeleniny a vyhýbať sa sladkostiam či iným zdrojom sacharidov. Pomôže aj dôsledná ústna hygiena.
Strava ovplyvňuje kvalitu nášho chrupu v dobrom i zlom. O tom, či sa budeme môcť hrdiť pekným úsmevom, alebo chodiť pričasto k dentistovi, rozhodne skladba potravín.
Dôležitým minerálom na ochranu chrupu je fosfor, ktorý konzumujeme spolu so sójovými bôbmi, fazuľou, šošovicou, hrachom, pohánkou, vlašskými orechmi, pivovarskými kvasnicami, sardinkami, pšeničnými klíčkami, hovädzím mäsom, jogurtmi a tvarohom. Prítomnosť vápnika pôsobí v organizme preventívne, je podstatnou látkou pre rast a zachovanie pevných zubov i kostí. Preto treba pravidelne siahať po sardinkách, kapuste, sójovej múke, špenáte, fazuli, brokolici, jogurtoch a tvrdých syroch, vlašských i lieskových orechoch, mandliach, ale aj po maku a žĺtku. Zdraviu zubov svedčí aj kyselina listová, prítomná v špenáte a listovej zelenine všeobecne, tiež v pečeni, avokáde, hrozienkach a obilných klíčkoch.
Kazivosť zubov znižuje fluór, ktorý sa vyskytuje v prírode zriedkavo, preto sa pridáva do pitnej vody a soli. Fluoridy sú prítomné aj v niektorých minerálnych vodách, čaji a morských rybách a riasach, vysoký obsah fluóru má pšeno, obilnina vhodná na pečenie koláčov. Dôležitý je aj horčík, ktorý sa nachádza najmä v strukovinách, orechoch a semiačkach.
Pozor na sacharidy
Najväčším nepriateľom zubov sú sacharidy v akejkoľvek podobe. Neškodí preto len konzumácia cukru, cukroviniek a medu, ale aj celozrnného pečiva, zemiakov, ovocia, najmä sušeného, či mlieka. Aj keď fruktóza a laktóza sú menej škodlivé cukry. "Traduje sa, že po jedle je dobré zjesť jablko, aby zuby pomohlo vyčistiť. Aj keď hryzením masíruje ďasná, je to tiež potravina, ktorej zvyšky v chrupe až do klasického vyčistenia kefkou zostávajú a môžu pôsobiť na zubnú sklovinu deštrukčne," podotkla Eva Kovaľová, stomatologička z Fakulty zdravotníctva Prešovskej univerzity.
Čo sa vlastne pri nedostatočnej hygiene v ústach deje? Baktérie, ktoré sa v plaku, zubnom povlaku, bežne vyskytujú, rozkladajú cukry i škroby kvasením na kyseliny, ktoré potom zubnú sklovinu ničia. Napriek tomu, že je dostatočne tvrdá, dlhoročným pôsobením kyselín sa začne demineralizovať a na niektorých miestach rozleptávať. Škodiť môžu aj nápoje. Preto treba najmä u detí sladké ovocné šťavy riediť. Najväčším problémom sú však sladké kolové a iné šumivé nealkoholické nápoje a limonády.
Odborníci tvrdia, že problémom nie je ani tak konzumácia cukrov, ako ich zbytočne predlžovaný kontakt so zubami. Treba sa preto chrániť dôslednou ústnou hygienou. Na dôkladné vyčistenie zubov však nestačí len zubná kefka a pasta, ale potrebné sú aj dentálne nite, ihly a ďalšie pomôcky. Čistiť zuby si treba minimálne dvakrát denne, najlepšie však po každom jedle. Dôležitým faktorom môže byť aj používanie zubnej pasty obohatenej fluórom, ktorá dodanými fluoridmi predstavuje vyššiu ochranu pred cukrami. "Ak nie sme vo vhodnom prostredí, dočasne pomôže aj žuvačka bez cukru, ktorá zvyšuje sekréciu slín a odstraňuje tak lepšie zvyšky jedla z úst. Zároveň znižuje kyslosť v ústach, potláča výskyt baktérií a tým eliminuje situáciu, v ktorej dochádza k tvorbe kazov," hovorí stomatologička.
Nepriateľmi zubov
sú aj zlozvyky
Negatívny vplyv na vzhľad zubov môže mať fajčenie. Fajčiari, ktorým časom zvyknú zuby sčernieť a môžu mať problémy aj s paradontózou, by preto mali venovať čisteniu chrupu ešte viac času. Farbu zubov mení aj intenzívne popíjanie kávy, ktorej pigmenty prenikajú až dovnútra zuba a menia jeho sfarbenie.
Paradoxne môže mať takýto problém aj konzument zdravej výživy. Karotén prítomný v mrkvovom džúse zafarbí zuby na oranžovo a čučoriedková šťava dokáže belostný odtieň chrupu úplne zlikvidovať.
Starostlivosť o nechty
Väčšina z nás nevenuje svojim nechtom dostatočnú pozornosť. Ak sú príliš dlhé, jednoducho ich odstrihneme a ak sa ošúpe lak, použijeme odlakovač a je po probléme. A pritom si zaslúžia omnoho viacej pozornosti. Nechty ním svojou formou, štruktúrou a sfarbením ukazujú čo sa v našom tele odohráva a s akými ochoreniami bojujeme. Ak si predstavíme, že nechty narastú za mesiac 3 milimetre, vieme si ľahko prečítať, aké choroby nás trápia. Takže je naozaj výhodné použiť nechty ako zrkadlo nášho zdravia.
Kresba: Na nechtoch sa môžu vyskytnúť fľaky, priehlbinky, vyvýšeninky, pozdĺžne alebo priečne ryhy. Farba:Červená, popolavá, biela, modrá, žltá, hnedá, čierna, fľakatá.
Odolnosť: Tvrdé, mäkké, hrubé, tenké, jemné, odolné, lámavé, elastické.
- Priečne pásiky - Prechodné poškodenie rastovej plochy, napr. vážnejším ochorením pečene alebo tráviaceho traktu. Pôsobenie jedovatých látok, napr. cytostatík, thália. Poruchy látkovej premeny.
- Priečne ryhy - Ťažké poškodenie. Príčina- priečne pásiky.
- Pozdĺžne ryhy - Jemné ryhy sú mnohokrát vrodené. Jednotlivé ryhy môžu vzniknúť napr. aj pri reumatickej artritíde, kožnými ochoreniami alebo zraneniami.
- Nechty akoby pobodané ihlou - Poškodenie zrohovatenia nechtu pri psoriáze .
- Odlupovanie nechtov, lámavé nechty - Pričastý kontakt s vodou alebo chemikáliami /odlakovač / .
- Mliečne nechty - Vyskytujú sa pri ochoreniach žalúdka, cirhóze pečene, niekedy sú však zdedené.
- Chýbajúci, takmer neviditeľný alebo červený nechtový mesiačik - Poukazuje na chronické ochorenie pečene, alebo ochorenie srdca.
- Malé podliatinky - Výskyt pri psoriáze, zápaloch podnechtovej časti kože, ochorení obličiek a cirhóze pečene.
- Popolavé nechty - Príznak chudokrvnosti.
- Belavé nechty až fialkasté - Príznak srdcových a pľúcnych ochorení.
- Zelenkavé fliačiky - Bakteriálna infekcia.
- Žlté nechty - Pôsobenie nikotínu, alebo príznak psoriázy, kvasinkovej infekcie.
- Hnedasté alebo čierne nechty - Zranenie, malígny melanóm / výskyt je dlhší ako pri zranení, prípadne sa rozrastie i na časť prsta /.
- Vrchná časť červenohnedá, spodná časť biela - Znížená funkcia obličiek.
- Svetlohnedé až žlté fľaky - Tzv. olejové fľaky u psoriatikov.
- Rozpadávajúce sa nechty - Najčastejšie pri psoriázee.
- Odlupovanie nechta od necht. lôžka - Pri chronických kožných ochoreniach, poruchách prekrvenia, poruchách štítnej žľazy, alebo ako vedľajší účinok niektorých liečiv.
- Lyžičkovité nechty - Nedostatok železa a poruchy látkovej premeny.
Ako si udržať zdravé kĺby
Kĺb je pohyblivé spojenie dvoch alebo viacerých dotýkajúcich sa kostí, ktorých styčná plocha je pokrytá chrupavkou. Chrupavka je tuhé, no neobyčajne pružné tkanivo, ktoré spolu s kĺbovou tekutinou napomáha hladkému pohybu kĺbu. Ďalšou časťou kĺbu je púzdro, ktoré kĺb uzatvára. V kĺbovom púzdre sa vytvára kĺbová tekutina, ktorá zmierňuje trenie a vyživuje chrupavku. Kĺb je spevnený väzivom, ktoré spája jednotlivé kosti kĺbu a bráni ich nadmernému pohybu. Pohyb kĺbu zabezpečujú svaly, ktoré sa na kĺb upínajú.
Dôležitú úlohu zohráva váha
Kĺby a najmä chrupavky sa vekom opotrebovávajú. Ak sú navyše nadmerne zaťažené nadváhou, opotrebovávajú sa až 3x častejšie. Okrem toho, tuk vytvára látku, ktorá kĺby i chrupavky ničí. Opotrebenie chrupavky aj kĺbu je nezvratné, no zníženie váhy môže výrazne znížiť vývoj ochorenia kĺbov a bolesť.
Či je Vaša váha v norme môžete ľahko zistiť výpočtom hodnoty Body Mass Indexu (BMI). Vzorec je váha v kg delené výška v cm na druhú.
Vyhodnotenie výsledkov:
- podváha <18,5
- normálne = 18,5 - 24,9
- nadváha = 25,1 – 29,8
- obezita > 30
Artróza - najčastejšie ochorenie kĺbov
Artróza je nevratné ochorenie kĺbov z preťaženia. Pri artróze sa chrupavka postupne opotrebováva a narušuje až vznikajú zmeny na samotnom kĺbe. Príznaky sú spočiatku nenápadné. Ťažkosti sa prejavujú pri nadmernom zaťažení kĺbu, človek citlivo reaguje na zmenu počasia (studené a vlhké počasie), no časom sa nepríjemnosti objavujú pri každodennom pohybe. Treba si všímať tzv. štartovaciu bolesť, ktorá ustúpi po rozchodení či rozhýbaní kĺbov. Neskôr sa bolesť postupne objavuje aj v čase kľudu a počas spánku. K ďalším príznakom patrí stuhnutosť kĺbov a opuch, ktorý vzniká snahou kĺbu zabrániť bolesti a zlepšiť pohyb kĺbu nadmerným tvorením kĺbovej tekutiny. Posledné štádium artrózy sa prejavuje deformáciou až nefunkčnosťou kĺbov. Najčastejšie sú postihnuté kolenné kĺby, bedrové kĺby a medzistavcové kĺby chrbtice (pretože nesú váhu tela).
Cvičenie ako spomaľovač starnutia
Tak ako naše telo aj naše kĺby podliehajú prirodzenému procesu starnutia. Tento nevratný proces môžeme účinne oddialiť pomocou pohybu. Pravidelným zaťažovaním kĺbov zabezpečíme:
- správnu výživu kĺbov. Kĺby nie sú vyživované cievami, ale živiny získavajú z kĺbovej tekutiny, ktorá sa do chrupavky ľahšie dostane správnym pohybom.
- spevnenie kĺbových väzov, ktoré pevnejšie držia kĺb
- zväčšenie sily svalov. Vytvorený svalový korzet chráni kĺby pred nadmerným zaťažením.
Na prvý pohľad sa zdá, že zmysel má akýkoľvek pohyb, no nie je to celkom pravda. Pri malom zaťažení sa nielenže nespaľujú tuky, no ani chrupavka kĺbu sa dostatočne nevyživuje. Naopak, pri nadmernom zaťažení sa tuky nespaľujú vôbec (metabolizmus prestáva brať energiu z tukov a prechádza na zásoby cukru) a kĺby sa prehnane zaťažujú a poškodzujú. Presným ukazovateľom efektívneho pohybuje je frekvencia srdcových tepov (udáva počet úderov srdca za minútu). V kľude sa táto frekvencia pohybuje medzi 65-75 za minútu. Pri pohybe by tepová frekvencia nemala prekročiť maximálnu hranicu, ktorá je v každom veku iná. Maximálnu tepovú frekvenciu vyrátate tak že od čísla 220 odrátate svoj vek. Najvhodnejšími športmi na udržanie zdravých kĺbov sú cyklistika, plávanie, bežecké lyžovanie, beh v mäkkom teréne, turistika a pravidelné vychádzky.
Nezabudnite ani na správnu výživu
Keďže artrózapatrí k degeneratívnym ochoreniam a vzniká pri opotrebovaním chrupavky, je dôležité na ňu myslíme aj pri stravovaní. Výživu kĺbov a kostí majú na starosti obličky, pečeň a žlčník. Pri nesprávnom stravovaní oberáme organizmus o výživné látky a zaťažujeme tak aj pohybový aparát. Nezastupiteľné miesto pri správnej výžive má vláknina (z celých obilných zŕn a strukovín), nenasýtené omega 3 a 6 mastné kyseliny (pridané napríklad do niektorých rastlinných masiel), antioxidanty ako selén, zinok a vitamíny A, B, C, a E (citrusové ovocie, čaj, strukoviny, červené víno, syr, mäso a ryby).
- Naučte sa rozoznať bylinky , pomáhajú pri reume,rakovine,zlomeninách liečia ekzémy,chrípku a iné kliknite sem